Otthonfelújítási Támogatás

Az Otthonteremtési Program keretében azok a családok, akik felújítják az ingatlanukat, 2021 január elsejétől a költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot visszaigényelhetik. Az otthonfelújítási támogatás azoknak szól, akik saját otthonnal rendelkeznek és abban is szeretnének tovább élni.

Kérjen termékeinkre árajánlatot még ma, hiszen a 2021. január 1-től induló felújításokat már maximum 50%-ban az állam állja!

A támogatás igénybevételének feltételeit a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet szabályozza.

  1. Kik igényelhetik
  2. Mekkora összeget lehet igényelni?
  3. Támogatás igénybevételének feltételei.
  4. Hogyan kell igényelni?
  5. Hogyan működik az elbírálás és a kifizetés?
  6. Milyen munkálatokra lehet fordítani?
  7. Milyen ellenőrzésre lehet számítani?
  8. Lehet újraigényelni?
  9. Kik igényelhetnek kamattámogatott otthonfelújítási hitelt?
  10. Szükséges nyomtatványok listája

 

Kik igényelhetik az Otthonfelújítási támogatást?

Akik legalább egy gyermeket nevelnek vagy várnak. A gyermek már a várandósság 12. hetétől számít. A gyermek 25 éves koráig kérhető, ha együtt él a családdal.

Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akár fogyatékkal él, vagy GYOD-ra jogosítja a szüleit, akkor nem számít az életkor.

A támogatást igényelhetik házaspárok, élettársak és azok is, akik egyedül nevelik a gyermeküket, gyermekeiket.

 

 

Mekkora összeget lehet igényelni?

Az Otthonfelújítási támogatással a költségek felét, maximum 3 millió forintot lehet elszámolni, de ennél kisebb összeg is kérhető. Anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítható az összeg fele-fele arányban.

 

 

Melyek az Otthonfelújítási támogatás igénybevételének feltételei?

A 2021. január 1-je után elindult felújításoknál lehet élni a támogatás lehetőségével.

Feltétel a köztartozás-mentesség. Legalább 1 éves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. Ez lehet egy felsőoktatási jogviszony, vagy munkaviszony, amit maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben.

Akik elveszítették a munkájukat – például a koronavírus-járvány idején –, azoknál az utolsó 3 hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik. Beszámít a nyugdíj mellett végzett minden munkavégzés is.

Kérjen árajánlatot itt

 

Hogyan kell igényelni az Otthonfelújítási támogatást?

Ki kell tölteni egy egyszerű szerződést, majd gyűjteni kell a felújítás során a számlákat. Az összegyűjtött számlákat a Magyar Államkincstárhoz kell eljuttatni. Teljes egészében elektronikusan intézhető a folyamat.

 

 

Hogyan működik az elbírálás és a kifizetés?

Az összegyűjtött számlákat a munka befejezését követően 60 napon belül kell eljuttatni a Magyar Államkincstárhoz. A Magyar Államkincstárnak 30 napja van arra, hogy elbírálja a támogatást, majd 5 napon belül kiutalja a támogatási összeget.

 

 

Milyen munkálatokra lehet fordítani az Otthonfelújítási támogatást?

Bármire, ami klasszikusan egy otthon felújításánál adódik. Kültéri- és beltéri munkákat is el lehet számolni. Ez lehet például:

Kérjen árajánlatot itt

 

 

Milyen ellenőrzésre lehet számítani?

A felújítás és a támogatás kifizetését követő 6 hónapban a kormányhivatal ellenőrzi, hogy ténylegesen megvalósult-e a felújítás, amelyre a támogatást igénybe vették.

 

 

Lehet újra igényelni az Otthonfelújítási támogatást?

Minden család egyszer veheti igénybe az Otthonfelújítási támogatást. Ha eladja a lakást, nem kell visszafizetnie a támogatást, de többször azt már nem veheti igénybe.

Ha a lakás új tulajdonosa még nem vette igénybe az Otthonfelújítási támogatást, akkor igényelheti ezt ugyanerre a lakásra.

Kérjen árajánlatot itt

 

 

Közzétették a Magyar Államkincstár honlapján a Lakásfelújítási támogatás igényléséhez szükséges nyomtatványokat, amelyek letölthetők.

A Lakásfelújítási támogatás igényléséhez és az elszámoláshoz szükséges dokumentumok letölthetők a Magyar Államkincstár holnapjáról.

 

Ki igényelhet kamattámogatott otthonfelújítási hitelt?

Minden, a 18. életévét betöltött cselekvőképes természetes személy, aki a jogszabály alapján jogosult a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatására és azt igénybe is veszi a hitelcél megvalósításához, és legalább 100 ezer forint nettó jövedelmet tud igazolni, melynek a hitel törlesztési számlájára való érkeztetését vállalja és megfelelő ingatlanfedezetet tud felajánlani.

A hitelkérelem befogadását követően a bank a jogszabály, illetve saját szabályzatai alapján hitelbírálatot/jogosultságvizsgálatot végez, ennek eredménye határozza meg a bank szerződéskötési/folyósítási hajlandóságát és feltételeit.

Az otthonfelújítási hitelt csak egy alkalommal lehet igénybe venni.

A hitelt nemcsak házastársak, hanem élettársak, illetve egyedülállók is igényelhetik.

 

 

Az otthonfelújítási hitel összege, részletei

A hitel célja a jogszabály szerinti lakóingatlan (Magyarország területén fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan felújítása.

Az otthonfelújítási hitelt 2021. február 1-től lehet igényelni.

A hitel összege maximum 6 millió forint.

Az adható hitelösszeget befolyásolja a hitelbírálat során megállapított ügyfélminősítés is.

A hitel futamideje legfeljebb 10 év.

A hitel nem lehet több mint a fedezetül felajánlott lakóingatlan értékbecslő által megállapított forgalmi értékének 80 százaléka, illetve a hitelbiztosítéki értékének 100 százaléka.

Az állam a teljes futamidő alatt, maximum 10 évig kamattámogatást nyújt, így az ügyfél által fizetendő kamat 3 százalék (THM: 3,55 százalék).

Ha a lakóingatlan-felújítás nem valósul meg, akkor a kamattámogatás megszűnik.

Kérjen árajánlatot itt